Kd säger nej till sprututbyte

SKÖVDE Kristdemokraterna har vid sitt riksting i Skövde tagit ställning mot sprututbytesprogram för narkotikamissbrukare. Partiet har tidigare varit positiva till verksamheten, men ändrar nu uppfattning sedan två motioner kritiska mot sprututbytesverksamheten fått rikstingets stöd.

När kristdemokraternas partistyrelse behandlade motionerna ställde sig en knapp majoritet bakom motionernas krav om ett stopp för sprututbytesprogrammen.
Enligt Svenska Dagbladet beskrev riksdagsledamoten Ragnwi Marcelind, Gävle, sprututbytesverksamheten i debatten som att “alkoholister som dricker T-sprit årgångswhisky“.
Hon fick dock mothugg av bland andra förra civilministern Inger Davidsson och advokaten och riksdagsledamoten Peter Althin som försvarade programen som ett sätt att bekämpa smittspridning.

Regeringen har överlämnat ett förslag till lagreglering av sprututbytesverksamheten till lagrådet. Förslaget har stöd av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Även centerpartiet och folkpartiet är positiva till sprututbytesverksamheten. Genom sitt beslut på rikstinget ansluter sig kristdemokraterna sig till moderaternas linje att avvisa sprututbyten.

Etiketter:

Annonser