Blåbandet säger nej till fria sprutor

SÖDERTÄLJE Sveriges blåbandsförbund säger nej till regeringens förslag om ett nationellt sprutbytesprogram. Organisationen menar att det finns bättre sätt att komma tillrätta med HIV-spridningen bland narkotikamissbrukare.

Vid Sveriges blåbandförbunds rikskonferens i Södertälje före midsommarhelgen antog Blåbandet ett uttalande där man beskriver sprutbytesprogrammet som ett sätt att ge narkotikamissbrukarna “de verktyg de behöver för att begå kriminella handlingar“. Organsiationen tar helt avstånd från planerna på att öppna möjligheten till sprututbytesprogram i hela landet.
– Vi tycker det är helt fel väg att gå. Vi ser vad som har hänt i Norge, det blir ingen förbättring. Sprututbyte underlättar för narkotikaanvändning, säger Blåbandets förbundsordförande Karl-Olof Olofsson till Drugnews.
Blåbandet menar också att det inte är visat att sprutbytesprogrammen i Malmö och Lund har haft betydelse för att stoppa HIV-spridningen bland sprutnarkomaner. De menar också att det finns bättre sätt att stoppa smittspridningen, till exempel särskilda läkar- och tandläkarmottagningar för missbrukare och kostnadsfri HIV-testning för narkotikamissbrukare kombinerat med upplysning om riskerna med att dela spruta.
– För de som drabbas är det vårddelen som måste ökas, säger Karl-Olof Olofsson.
● Blåbandsrörelsen är en ekumenisk folkrörelse som på kristen grund arbetar för personlig helnykterhet, socialt engagemang och internationell solidaritet.

Etiketter:

Annonser