Förslag om sprutbyte till lagrådet

STOCKHOLM Med stöd av vänster och miljöpartiet så har nu regeringen beslutat om en lagrådsremiss med det omstridda förslaget om utbyggt sprututbyte för narkomaner i landet. Tillgång till sprutor gör inte en människa till narkoman lika lite som att tillgången på glas gör en till alkoholist, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Förslaget om att permanenta och lagreglera de nära två decennier långa projekten i Skåne och ge andra landsting, efter tillstånd av Socialstyrelsen, möjlighet att starta sprut- och kanylutbyte syftar till att förebygga spridning av hiv-infektion och hepatit.

Regeringen kräver också att programmen ska försöka erbjuda avgiftning och motivera missbrukarna till vård och behandling. För att få byta sprutor måste personen vara lägst 20 år.

Huruvida sprututdelning har en preventiv smittskyddseffekt är en omdiskuterad fråga. Men det finns föga som tyder på att narkotikamissbruk ökat på grund av programmen, enligt ministern.
-Det är inte tillgången på sprutor som gör en människa till narkoman lika lite som det är tillgången på glas som gör en till alkoholist, säger Morgan Johansson i en kommentar.

-Jag kan samtidigt konstatera att hiv-spridningen bland narkomaner i Skåne är i det närmaste obefintligt och har varit det länge. Förra året smittades 14 narkomaner av hiv, 13 av dem i Stockholmsregionen. Ingen i Skåne, säger han.

Förslaget ska nu bedömas av lagrådet och riksdagen väntas i höst få ta ställning.

Etiketter:

Annonser