Sprutbyte godtagbart enligt lagrådet

STOCKHOLM Lagrådet, den grupp höga jurister som granskar utformningen av lagförslag, har inga större invändningar mot regeringens förslag om utvidgning och lagreglering av sprutbytesverksamhet för intravenösa missbrukare.

Lagrådet skriver i sitt yttrande över regeringens förslag att lagförslaget “utifrån de synpunkter som rådet har att beakta“ är “i princip godtagbart“. Debatten huruvida sprututbytesprogram verkligen är så effektiva att minska smittspridning bland narkomaner utan allvarliga oönskade sidoeffekter går man inte in i. Utan skriver i yttrandet att rådet har “för sin del inte anledning att ifrågasätta att en sprutbytesverksamheten kan ha sådana gynnsamma verkningar“.

Lagrådet har dock vissa förslag på detaljändringar. Den viktigaste är att regeringen inte har motiverat varför socialstyrelsen beslut om att ge eller återkalla tillstånd inte ska kunna överklagas. Lagrådet ifrågasätter om ett sådant överklagandeförbud ska finnas med i lagen.

Däremot har lagrådet ingen synpunkt på att det inte är möjligt att överklaga ett beslut i själva sprututbytesprogrammet, till exempel om att inte lämna ut en spruta till en enskild missbrukare.

Lagrådet vill också ha en tydligare skrivning om att det bara är landsting (och kommuner som inte ingår i landsting) som kan ansöka om att få bedriva sprututbyte. Det ska också räcka med att landstinget gör ansökan till Socialstyrelsen, men den kommun där verksamheten ska bedriva ska stödja ansöka för att den ska beviljas.

Ett slutligt förslag om lagreglerad sprututbytesverksamhet för narkotikamissbrukare väntas i höst avgöras i riksdagen.

Fotnot: Lagrådets hela yttrande (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser