Finsk budgetstrid om spritskatter

HELSINGFORS Det finns fortfarande olika uppfattningar i den finska regeringen om nivån på spritskatten. Andra finansminister Ulla-Maj Wideroos, från Svenska folkpartiet, vill att Finland höjer spritskatten, medan hon vill sänka vinskatten.

Finansminister Antti Kalliomäki, Socialdemokraterna, står dock fast vid att behålla alkoholskatterna på nuvarande nivå också efter finansministeriets interna överläggningar om budgeten för nästa år

Kalliomäki anser, enligt Hufvudstadsbladet, att det krävs ordentliga utredningar så att inte en höjning av spritskatten ska leda till ökad privatinförsel från Estland. Även Centerns gruppordförande i riskdagen, Timo Kalli, och Socialdemokraternas motsvarighet, Jouni Backman, vill se fler utvärderingar innan de är beredda att fatta ett nytt beslut.

Ulla-Maj Wideroos håller inte med utan menar att risken är att folk vänjer sig vid att dricka starksprit medan politikerna väntar på utredningar.

Hela den finska regeringen kommer att behandla budgetförslaget den 24-25 augusti. Till dess är det tänkt att omsorgsminister Liisa Hyssälö ska presentera en utredning av vad den sänkta spritskatten har fått för konsekvenser.

I budgetförslaget räknar det finska finansministeriet med att spritskatten under 2006 ska ge statskassan en miljard euro (omkring nio miljarder kronor), vilket är 23 miljoner euro mer än i år.

Fotnot: Finlands regering består av tre partier, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet. Centerpartiet och socialdemokraterna har vardera åtta ministrar och Svenska folkpartiet två.

Etiketter:

Annonser