Ministrar vill höja finsk spritskatt

HELSINGFORS Allt fler röster höjs för att höja alkoholskatten i Finland, nu i veckan har två ministrar anslutit sig till den linjen. Statsminister Matti Vanhanen säger dock att det ännu inte är aktuellt att sänka accisen. Sedan skatten sänktes för ett år sedan har konsumtionen ökat i snitt med en liter per person.

För ett år sedan sänkte Finland spritskatten med över 40 procent, men nu hörs alltså allt fler röster för att skatten åter bör höjas.

Här om dagen uttalade sig vice finansminister Ulla-Maj Wideroos (sfp) för en höjning av spritskatten. I tisdags sade finska hälsoministern Liisa Hyssälä (c) att hon vill se en höjning av alkoholskatten. Enligt Hyssälä bör spritskatten höjas gradvis under ett antal år.

Eftersom estnisk spritskatt ska höjas anser Hyssälä att finska spritskatten kan öka utan negativa effekter på resandeinförseln. Det är finansministeriet som ska komma med ett förslag till skattehöjning, men Hyssälä tror att en sänkning kan komma till hösten.

Social- och hälsovårdsdepartementet vill också sänka alkoholhalten i mellanöl från 4,7 procent till 4,1 procent och skärpa alkoholreklamlagen. Bland annat genom att förbjuda utomhusreklam för sprit och begränsa alkoholreklamen i tv.

• Den ökade konsumtionen efter skattesänkningen för ett år sedan var “rätt väntad“, enligt statsminister Matti Vanhanen (c). Han delar inte sin partikollega hälsoministerns åsikt att skatten åter bör höjas så snart som möjligt.
-Konsumtionen kommer troligen att öka ännu under detta år. Men å andra sidan har den grå importen inte ökat i nämnvärd grad och skattebasen har förblivit i hemlandet, säger Vanhanen till Etelä-Suomen Sanomat.
Han anser att det just nu är viktigare att påverka Estland att höja sin alkoholskatt. En eventuell höjning av den finska alkoholskatten blir tidigast aktuell vid budgetsamtal i sommar, enligt Vanhanen.

• Att finska hälsoministern vill höja alkoholskatten betyder inte att landets skattesänkning fått fel effekt. Det menar svenska regeringens alkoholutredare Kent Härstedt som föreslagit en sänkning med 40 procent av spritskatten.
-Hon och hennes parti (centern) har varit emot skattesänkningen i Finland från början, säger han till Dagens Nyheter.

Härstedt hävdar att de flesta i Finland tvärsom anser att situationen med spritrally över Finska viken skulle blivit än värre om alkoholskatterna inte sänkts. Med en sänkning hejdades istället smuggling, stor privatinförsel och en försvagning

Etiketter:

Annonser