Böter väntas för idrottsprofiler efter kokainnatt

GÖTEBORG Även sprintern Patrik Lövgren har nu erkänt att han tog kokain under EM i Göteborg. Men varken Lövgren, Patrik Sjöberg eller Sven Nylander riskerar rättegång. Erkännande och små mängder narkotika resulterar troligen bara i strafföreläggande och böter.

I förra veckan ringde Patrik Lövgren till polisen och erkände att han tagit kokain den famösa lördagsnatten 12-13 augusti i samband med friidrotts-EM. Han var därmed sist av de tre sportprofilerna att erkänna. Analyser av substanser och urintester är klara, de var klart positiva för kokain.

Nu slipper de förmodligen en spektakulär rättegång.
– Två saker krävs för undvikande av en rättegång – dels erkännanden, dels förhållandevis blygsamma kvantiteter. Och här tycks vi ha båda ingredienserna, säger vice chefsåklagare Mats Eriksson till Göteborgs Posten.

Polisen gjorde ingripande mot idrottskändisarnas sällskap när de lämnade restaurangtältet Avenue Lounge. Mindre mängde kokain i kuvert hittades hos Sjöberg och Lövgren. Husrannsakan gjordes på Nylanders hotellrum.
Polisen dementerar medieuppgifter att man skulle spanat länge på Sjöberg och sällskapet. Det var istället vid en vanlig krogspaning med fem-sex avdelade poliser på den aktuella krogen som misstankar mot gänget väcktes. De besökte extremt ofta toaletten. Ett tecken på att något olagligt pågår, enligt polisen.

För Sven Nylander innebar drogavslöjandet förutom all uppmärksamhet och troliga böter även att han tvingas lämna sin jobb på stiftelsen ”Ren idrott”.
Medan Patrik Sjöberg efter frisläppandet skyndsamt lämnade landet och reste tillbaka till Brasilien.

För Göteborgs Postens utsända i staden Natal berättar han om EM-natten.
Han hade träffat en ytlig bekant på restaurangen.

”Jag var lite packad och han frågade om jag vill ha (kokain). Ja visst, svarade jag och gick in på toaletten med påsen. Efter att jag tagit vad jag behövde tänkte jag lämna tillbaka påsen, men jag såg honom inte.”

När gänget lämnade krogen en stund senare så väntade polisen utanför:
”Det bar iväg till polishuset. För min del var det inget att snacka om, jag hade ju kokainet som jag fått av killen tidigare på kvällen på mig. Vi fick göra urintest och det var positivt. Jag erkände direkt, det fanns ingen att snacka om.”

Sjöberg som jobbat som sportkrönikör under EM-veckan för GP. Han tror sig ha sabbat chanserna för liknande engagemang och beskriver kokainkvällen som ett misstag ”som jag aldrig kommer att begå igen”.
Han understryker flera gånger att han anser sig inte ha problem med droger.

Och på frågan om han använt droger eller doping under sin aktiva idrottskarriär svarar Patrik Sjöberg:
”Jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag aldrig använt mig av några otillåtna medel när jag hoppat höjdhopp.”

Etiketter:

Annonser