Åklagaren yrkar på fängelse för SSU-basen

STOCKHOLM SSU-ordförande Anna Sjödin bör dömas till ett kortare fängelsestraff för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och egenmäktigt förfarande. Det yrkade åklagaren i sin slutplädering i Stockholms tingsgrätt om krogbråket i januari.

– Hon har utsatt ordningsvakten Babak Jamei för ett fult angrepp, sade åklagaren Per Lindqvist efter två dagars rättegång.

Vad som egentligen hände och sades i tumultet en januarikväll på krogen Crazy Horse i Stockholm beror på vem man lyssnar till. Läkarstudenten som extraknäckte som vakt eller SSU-basen. Ord står mot ord.

Deras egna utsagor går starkt isär. Likaså deras vittnen – serveringspersonal och SSU-sällskapet – stöder respektive sidor.

Klarlagt är att Sjödin och en väninna vägrats mer alkohol för att de ansågs berusade. De kom sedan i bråk med vakten och det slutade med att de förvisades och fördes till en poliscell för tillnyktring.

Men uppgifterna isär om Sjödin slagit vakten flera gånger som åklagaren påstår och om hon fått stryk av vakten. Och likaså om den för Sjödins politiska karriärs viktiga anklagelsen att hon skulle kallat vakten ”Svartskalle” och fällt yttrande om att personer som han inte är välkomna i landet.

Det nekade hon till i rättegången, men tillstod att hon var upprörd och kallat honom ”idiot” gånger.
Inga i SSU-gänget eller oberoende vittnen har hört henne kalla honom ”svartskalle” eller kränka honom på det sätt han påstått, hävdade försvarsadvokat Leif Silbersky som menar att vakten inte är trovärdig.

En servitris var dock i sitt vittnesmål helt säker på att hon hört Sjödin ropa de rasistiska kränkningarna. En SSU-kompis hävdar sig å andra sidan hört att någon av vakterna skrikit ”hora” mot Sjödin utanför och en annan vän tillstår att man hotat att kontakta justitieministern för att reda upp situationen.

Vaktens målsägandebiträde åberopar likhet inför lagen och understryker att domstolen måste bortse ifrån att Anna Sjödin är en makthavare och kändis, enligt SR Ekot.

Tingsrättens dom meddelas 12 oktober.

Etiketter:

Annonser