SSU-basen åtalas efter krogbråk

STOCKHOLM SSU:s ordförande Anna Sjödin åtalades i fredags för fyra olika brott efter ett krogbråk i Stockholm i januari. Hon har fortfarande socialdemokratiska ungdomsförbundets och statsminister Göran Perssons förtroende.

Anna Sjödin besökte tillsammans med andra SSU:are krogen Crazy Horse i centrala Stockholm. Tumult startade efter att hon och en väninnan vägrades mer alkohol för att de ansågs alltför berusade. De hamnade i bråk med en vakt och det slutade med att båda avvisades och fördes till en poliscell för tillnyktring.

Chefsåklagare Per Lindkvist åtalar nu Sjödin för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning. Enligt flera vittnen var de båda kvinnorna mycket berusade, men uppgifterna skiljer sedan om de eller vakten varit mest aggressiv.
Enligt vakten och några vittnen så slog Anna Sjödin en vakt i huvudet, ansiktet och mot kroppen när han försökte avvisa dem. Hon skulle även kallat honom för ”svartskalle” och fällt yttrande om att personer som han inte är välkomna i landet.

Anna Sjödin polisanmälde i sin tur vakten, men den förundersökningen har lagts ner.
Hon vägrar kommentera åtalets detaljer, men sade efter ett möte på fredagen att hon respekterar det juridiska systemet och ska berätta sin version av händelserna i rätten. Fälls hon riskerar hon fängelsestraff.

Statsminister Göran Persson säger i en kommentar till TT att han beklagar det inträffade, men att Sjödin har hans fulla förtroende i vänta på en rättegång.
SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä skriver på förbundets hemsida att Sjödin tar åtalet med ro och inte är särskilt förvånad. Och att ”SSU är på rätt väg och Anna och jag tänker fortsätta det arbetet.”

Även SSU-basens väninna åtalas, hon misstänks för misshandel och våldsamt motstånd.
Rättegången väntas hållas först i höst.

Etiketter:

Annonser