Flera avgångskrav mot SSU-bas

STOCKHOLM Kraven ökar inom SSU om att Anna Sjödin ska avgå som förbundsordförande. Detta sedan hovrätten avslagit hennes ansökan om överprövning av tingsrättens fällande dom efter krogbråket i janauri.

Sjödin dömdes i höstas till 120 dagsböter för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning i samband med ett fyllebråk på krogen Crazy Horse i Stockholm. Den senare punkten är politiskt känsligast då det handlar om att hon skulle ha kallat ordningsvakten ”svartskalle” och något om att sådana som han inte är välkomna i landet.

Socialdemokratiska ungdomsförbundsbasen sökte prövning och ville bli helt frikänd. Vid ett extra förbundsstyrelsemöte tog hon politisk ”time-out” tills den juridiska processen var avklarad och sade hon skulle avgå om domen stod fast.

Sedan hovrätten i tisdags avslog hennes överklagan så har allt fler SSU-distrikt nu ställt sig bakom kravet att hon ska avgå. I onsdags eftermiddag hade nio distrikt uttalat att de vill att hon avgår. Dessa är Västernorrland, Jämtland, Värmland, Gotland, Dalarna, Norrbotten, Västmanland, Östergötland och Kalmar.
– Vi vill att hon ska avgå. Det är väldigt svårt att koncentrera oss på det vi ska koncentrera oss på – politiken”, säger Sofia Knöös, distriktsordförande i SSU Dalarna, till TT.

Själv har Anna Sjödin och hennes försvarsadvokat Leif Silbersky beslutat att överklaga hovrättens avslag till högsta domstolen.

På söndag ska hennes framtid diskuteras vid ett nytt förbundsstyrelsemöte om hon inte själv väljer att träda åt sidan före dess.

Etiketter:

Annonser