SSU-basen avgick i helgen

STOCKHOLM Anna Sjödin avgår som förbundsordförande för socialdemokratiska ungdomsförbundet ”av omtanke om SSU”. Detta efter krogbråket, den fällande domen och växande krav om att stiga åt sidan. Hon är inte ångerfull. ”Det är kanske extremt obegripligt, men jag tar ingen skit”, skrev hon i helgen i en debattartikel.

Efter fyllebråket på Crazy Horse i januari i Stockholm åtalades och fälldes Sjödin för att bråkat och hamnat i tumult med ordningsvakter som skulle avvisa henne och en väninna. Rätten fann också att hon skulle kallat en vakt för ”svartskalle” och något om att sådana som han inte var välkomna i landet.
Sedan hovrätten i tisdags avvisade hennes försök att överklaga tingsrättens fällande dom och straffet på 150 dagsböter, så har röster höjts för att hon ska avgå. Både internt av flera SSU-distrikt, men även av andra, exempelvis LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Nu väljer alltså Anna Sjödin själv att avgå och meddelade det i lördags på Dagen Nyheter-debatt och på SSU:s hemsida. I artikeln så visar hon ingen ånger över krogbråket, utan menar att hon blev oskyldigt dömd, förnekas möjlighet att visa det och att det istället var hon som misshandlades och utsattes för tillmälen.
– Jag konstaterar att om man har druckit alkohol så har personerna som är satta att hålla ordning på krogen rätt att med samhällets beskydd slå dig sönder och samman och kalla dig ”hora” och ”fitta”. skriver hon.
– Jag tänker inte be om ursäkt för något jag inte gjort för att eventuellt överleva politiskt. Det är illa nog att jag måste betala skadestånd till den man som slog och själv inte har några skador, fortsätter hon.

Men hon uppger samtidigt att hon inte tänker fortsätta slåss mot väderkvarnar och att hon ”är starkare idag” än vad hon var för ett år sedan.
Hon hävdar också att hon egentligen aldrig ville bli SSU-ordförande och inte lockats av att leva i offentlighetens ljus.
Men stänger inga dörrar för framtiden:’
– Jag är tacksam för det förtroende jag fått, men av omtanke om SSU lämnar jag idag mitt uppdrag som SSU-ordförande. Jag lovar att finnas där för er SSU-kamrater om ni någon gång behöver mig, avslutar hon artikeln på DN-debatt.

Sjödin – som ansett som en brygga mellan olika falanger i förbundet – valde efter tingsrättsdomen att ta en politisk time-out.
Till i söndags var ett förbundsstyrelsemöte i SSU aviserat där situationen och Sjödins roll skulle diskuteras. Nu blir uppgiften istället att ta fram en ny ledare. SSU:s nästa kongress hålls i augusti nästa år. Till dess ska förbundssekreterare Mattias Vepsä fortsätta som ”talesperson”.

Etiketter:

Annonser