SSU-bas stannar trots krogdom

STOCKHOLM SSU-ordförande Anna Sjödin fälldes i torsdags på alla fyra åtalspunkter och döms till böter för inblandning i krogbråket på Crazy Horse i Stockholm. Det slås fast i domen från Stockholms tingsrätt att hon brukat våld mot en ordningsvakt och yttrat ord av ”rasistisk karaktär”. Senare på dagen hölls krismöte i SSU.

När Anna Sjödin och hennes väninna en kväll i januari nekades att beställa mer drinkar eftersom de bedömdes alltför berusade, så kom de i bråk med vaktpersonal. Hon skulle bland annat kallat ordningsvakten Babak Jamei för ”svartskalle” och att såna som han inte var välkomna i Sverige. Flera vittnen har intygat att hon gjorde våldsamt motstånd då hon skulle föras ut från krogen i centrala Stockholm. Hon och väninnan fick tillbringa natten i polisens fyllecell.

Åklagaren hade yrkat på fängelse. Men 30-åriga Anna Sjödin döms av tingsrätten till 120 dagsböter à 300 kronor för förolämpning, egenmäktigt förfarande, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Hon ska även betala 5 500 kronor i skadestånd för sveda och värk till vakten. Sjödin nekade till anklagelserna och anmälde istället vakten för att slagit henne och kallat henne ”hora”. Den utredningen lades dock ner.

Sjödins väninnan dömdes av tingsrätten till dagsböter för ringa misshandel och våldsamt motstånd, rapporterar TT.

• Senare i torsdags satt Anna Sjödin i krismöte med SSU:s förbundsledning och diskuterade domen och Sjödins framtid. Hon stannar som ordförande och ska lyssna in medlemmarnas åsikter, meddelades efteråt.
Socialdemokraternas partisekreterare Marit Ulvskog tycker att domen är allvarlig, men vill inte uttala sig om förtroendet för Sjödin.

Försvarsadvokat Leif Silbersky anser att domen är helt felaktig.
– Domen är besynnerlig och jag tycker självklart att Anna ska överklaga till hovrätten, säger han till SR Ekot.
Han anser att det bland annat bör prövas om uttrycket ”svartskalle” är så rasistiskt. Men det är inte säkert att hovrätten ger klartecken till överprövan då straffet bara är böter.

Ordningsvakt och AT-läkaren Babak Jamei var nöjd med domen och ansåg att tingsrätten gjort en riktig bedömning. Han är inte långsint, vill gå vidare och vill att alla glömmer vad som hände den kvällen på Crazy Horse.
– Anna Sjödin gjorde ett misstag, det kan alla göra. Jag vill inte att hon ska kränkas mer, sade han till Aftonbladet.se.

Etiketter:

Annonser