EU-samarbete avslöjade tobaksliga

WARSZAWA En internationell liga som smugglat miljontals cigaretter till EU från Kina och f d Sovjet har sprängts efter ett samarbete mellan europeiska myndigheter. Vid tillslag i Polen och Tyskland greps 26 personer inbegripet de misstänkta ligaledarna.

Förutom gripandena så beslagtogs nära 7 miljoner cigaretter, en lastbil som höll på att lastas med smuggelcigaretter, nära tre miljoner euro i kontanter och nio kilo gul och smycken. Bankkonton tillhörande 29 personer har frysts och bilar och fastigheter har beslagtagits.

Spaning och utredning har pågått i flera månader före razziorna. EU-organet för bedrägeribekämpning Olaf har samarbetat med polsk polis och tyska tullkriminalen.
– Denna succé i kampen mot global cigarettsmuggling visar vikten av ett nära europeiskt samarbete mellan rättsrådande myndigheter, säger i en kommentar Olafs generaldirektör Franz-Hermann Brünner som gratulerar de inblandades insatser.

• Även i Sverige har smuggling av cigaretter tillverkade i Kina ökat. I slutet av förra året avslöjade tullen en liga, grep flera personer och beslagtog över 16 miljoner förfalskade märkescigaretter från Kina med svensk och engelsk text.
Enligt Jonas Karlsson på tullverket fanns det troligen inget samband mellan den ligan och den som nu sprängts i Polen och Tyskland.

Etiketter:

Annonser