Åtal mot två khat-smugglarligor

MALMÖ/GÖTEBORG Tullen har sprängt två smugglarligor som fört in stora mängder av växtdrogen khat. Åtal väcktes i tisdags mot tre män i Malmö för införsel av drygt ett ton khat och i Göteborg åtalades två män för 2,8 ton. Målen kan få betydelse för samhällets syn på khat.

Åtalen gäller i båda fallen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott. Det är unika ärenden då det mycket höga gränsvärdet till grovt brott på 200 kilo khat (kat) passerats. Ovanligt trots att hundratals ton av den skrymmande drogen – med centralstimulerande effekt – smugglas in i landet varje år till tuggande missbrukare i östafrikanska invandrargrupper i Skandinavien.

Skördar flygs nära dagligen i jutesäckar från Kenya till Holland och Storbritannien – där drogen inte är narkotikaklassad. Från Amsterdam vidare med pickups till Danmark där omlastning sker till personbilar före färd över Öresund. Ligornas logistik är omfattande för att den färska växtens ruseffekt snabbt avtar redan efter några dagar.

I en fallet misstänks en 31-årig huvudman i Malmö under fjolåret ha organiserat elva transporter av totalt ett ton khat över Öresundsbron med medhjälpare i Danmark. Tullkriminalen har genom telefonavlyssning och vittnesmål fått reda på när leveranser väntades och kunnat följa sex av dem till Stockholmsområdet.
Där har sedan polisen gripit flera personer som tagit emot khat-partierna.

Tullen gjorde tillslag mot ligan i november 2007 och kunde genom flera beslag binda männen till verksamheten.
– De har haft en proffsig organisation, kartlagt våra kontrollrutiner på bron och vetat när de skulle åka över med minsta risk, berättar Peter Ryman, projektledare på tullkriminalen mot khat-hanteringen, för Drugnews.

Tullen kom ligan på spåren sedan en polsk kurir greps i augusti förra året med 137 kilo khat i en personbil. Utredningen ledde vidare till organisatören varefter en omfattande spaning följde.
– En viktig kran för khat är nu stängd, men andra fortsätter, säger Peter Ryman i Malmö.
Han nämner att mer amatörmässiga smugglare tagit vid som trycker på gasen när de vinkas in för kontroll vid Lernackens betalstation. Sådana trafikfarliga smitningar inträffade så sent som i fredags och i tisdags morse.

Samma dag som åtalen väcktes vid Malmö tingsrätt så lämnade internationella åklagarmyndigheten till Göteborg tingsrätt in åtal mot två personer för omfattande khatsmuggling.

Det är en 45-årig norrman som fungerat som kurir åt en somalisk klan i Göteborg och Oslo. Han greps 2 november 2007 med 192 kilo khat sedan tullen efter tips följt honom från Skåne till en avfartsväg i norra Göteborg där en 50-årig somalier väntade.

Norrmannen har erkänt sammanlagt 21 smuggelturer från juni till november från Danmark till Göteborg och vidare till Oslo. Totalt misstänks han ha fraktat 2,8 ton khat, varav drygt ett ton lämnats i Göteborg och resten i Norge. Han använde för övrigt samma personbil som en tidigare norsk kurir som greps i maj ifjol och sedan dömdes.

Den norske kuriren som berättat om omfattningen riskerar längre fängelsestraff än den misstänkte somaliern som bara kunnat bindas till beslaget.

Den förhållandevis höga gränsen till grovt brott för khat (för andra narkotiska preparat handlar det bara om några gram eller hekto) har gjort att de flesta kurirer och organisatörer för in under 200 kilo. Om de ertappas så blir straffen relativt låga.

– Vi hoppas att dessa fall kan bidra till att rättspraxis skärps och beslutsfattare inser att gränsvärdet måste sänkas. De visar att smugglingen är omfattande, organiserad och lukrativ, men de som döms är snart ute och igång igen, säger Ulf Andersson, utredare på tullkriminalen i Göteborg, till Drugnews.

Han anser att en sänkt mängdgräns för khat skulle förutom strängare straff även leda till att tull och polis kunde mer avdela mer resurser och prioritera khat-problem. Dessutom pågår studier om khats farlighet är större än vad som tidigare är känt, särskilt vad gäller psykiska skador.

• Khat missbrukas framför allt i östafrikanska invandrargrupper, enligt en enkät tuggar varannan somalisk man i Göteborg drogen. Drogen slår mycket hårt mot en redan segregerad grupp.

Somaliska kvinnoföreningar har krävt att myndigheterna agerar mer mot khatmissbruk och ger tydliga signaler genom skärpta straff mot smugglare. De understryker att khat inte är en “harmlös grönsak“. Drogen drabbar familjerna socialt och förstärker utanförskap när männen blir beroende och ekonomin brister.

Riksåklagaren har länge efterlyst fall som går att driva i domstolarna för att gå invandrarföreningarnas tillmötes och få nya prejudikat för strängare straff för khat-hantering. Det är möjligt att dessa två åtal är de mål man väntat på.

Rättegången i Malmö inleds på måndag.

• Fotnot: Tullens beslag av khat har senaste åren varit mellan 5 och 8 ton per år. Ifjol togs 6,7 ton.

Etiketter:

Annonser