Tre års fängelse för khatsmuggling

MALMÖ Den polska medborgare som erkänt att han smugglat in 1,5 ton av växtdrogen khat till Sverige har dömts till tre års fängelse. Han greps i somras vid Öresundsbron med 137 kilo khat i bilen. Åtalet mot den medföljande kvinnan ogillades och hon har släppts fri.

Under utredningen framgick det av bland annat kamerabilder från bron att den 23-årige mannen gjort ett 30-tal kurirresor åt en liga.

Eftersom mannen då erkände att han smugglat så mycket mer khat så fick han två års rabatt på fängelsestraffet av Malmö tingsrätt, uppger kammaråklagare Hans Allzén för Aftonbladet.
Mannen kommer efter avtjänad fängelsestraff utvisas från Sverige.

Den 21-åriga kvinna som var med i bilen vid gripandet i juli på Öresundsbron och tillstått att hon varit med på fyra kurirresor försattes oväntat på fri fot efter rättegången i fredags. Åtalet om misstänkt grov narkotikasmuggling mot henne ogillades.

Rätten har även nedskrivet den tidigare beräknade mängden smugglade khat vid kurirresorna från tre till 1,5 ton. Hur domstolen resonerat kommer först att framgå när motiveringen blir klar i början av nästa vecka, uppger protokollföraren för Drugnews.

Om domen inte överklagas vinner den laga kraft 12 oktober.

Ifjol beslagtog tullen drygt 5,7 ton khat, en minskning från drygt sex ton året före. Växtdrogen missbrukar främst i avgränsade invandragrupper från Östafrika.

Etiketter:

Annonser