Alkoholmottagningar läggs ner i Skåne

MALMÖ Trots kritik beslutade den borgerligt dominerade regionstyrelsen i Skåne att av besparingsskäl lägga ner alkoholmottagningarna i Lund, Bjuv, Klippan och Åstorp vid årsskiftet.

Även Livstilssenheten i Malmö ska läggas ner, beslutade regionstyrelsen vid sitt sammanträde torsdag eftermiddag.

Trots hård kritik mot att lägga ner fungerande öppna alkoholmottagningar så drev den borgerliga femklöver genom nedläggningsförslaget. Dock lade man till att en bonus bör införas för de vårdcentraler som istället börjar erbjuda beroendevård, rapporterar SR Malmö.

Häromdagen berättade Drugnews om patienter och anhöriga på mottagningen i Södertull, Lund, som vädjat om att bevara en fungerande enhet där patienter under sekretess kunnat få hjälp av specialiserad vårdpersonal.

Socialdemokraterna i regionstyrelsen röstade emot beslutet att dra in stödet till alkoholmottagningarna. Man menar att det kunde ha gått att lösa i det nya hälsovalsystemet genom att köpa in tjänster från befintliga alkoholmottagningar.

– Vi införde inte hälsovalet för att putta bort människor, snarare för att få verksamheten närmare människorna. Man kan inte lägga ned och sedan säga att man ska hitta lösningarna, säger regionrådet Ingrid Lennerwald (S) till Sydsvenskan.

Etiketter:

Annonser