Rekordbeslag av svartsprit för krogar

STOCKHOLM Tullen har sprängt en svensk-rysk liga som hanterat över 16 000 liter oskattad vodka som troligen skulle till krogar och langas på arbetsplatser i Stockholmsområdet. De fyra åtalade männen får sina domar på fredag.

Tullverket hade haft spaning i flera år på en av de båda ryssarna i ligan, en 40-årig man som tros misstänks ha smugglat narkotika, cigaretter och alkohol till Sverige sedan slutet av 2006.

Men det var först i början av mars i år som ny information och spaningar om grov organiserad alkoholhantering gav resultat. Då sågs han lasta av kartonger tillsammans med två andra vid ett lager i Fruängen i Stockholm. På lastbilen, som officiellt var lastad med matolja, hittades 1200 liter sprit och inne i lokalen över 4000 liter ytterligare.

– Vi hittade två nyckar hos en av männen som ledde oss vidare till två lager i Trångsund där ytterligare 10 000 liter sprit hittades vid en husrannsakan. Dessutom hittades kartonger och tomflaskor som tyder på tidigare leveranser, berättar Mikael Lindgren, chef operativa ledningen vid Tullverket, till Drugnews.

Det handlar om svartsprit av vodkamärket “Petrov“ som producerats legalt i Holland och Frankrike och fraktats till Sverige på ett för tullen ännu okänt sätt. Det är möjligt att den smugglats hit eller att den transporterats lagligt för att sedan komma över till svarta marknaden. Några papper på transporten (s.k. ledsagarbevis) har inte kunnat hittas.

Det handlar om ett av de större tullbeslagen av sprit de senaste åren.
– Vi misstänker att spriten bland annat var avsett för restauranger och byggarbetsplatser i Stockholmsområdet. Men vilka kunderna varit har vi ännu inte gått vidare med, säger Mikael Lindegren.

Tullen har legat lågt med information om fallet. Rättegången mot de fyra gripna männen, tvår ryssar och två svenskar mellan 38 och 40 år, har redan hållits. De misstänks allithop för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor, en även för narkotikabrott och en av ryssarna uppehöll sig illegalt i landet med falskt pass.

Kammaråklagare Jakob Holmberg begärde vid rättegången i Södertörns tingsrätt att tre av männen ska dömas till fängelse för svartsprithanteringen, medan den fjärde kan slippa lindrigare undan.
– Utredningen har varit omfattande, med många led. Men jag anser att det objektivt sett är ett solklart bevisläge och att männen kommer att fällas, säger Holmberg till Drugnews.

Samhällets skatteförlust för den illegala spriten av 16 000 liter vodka skulle blivit över fyra miljoner kronor om affären genomförts.

Etiketter:

Annonser