Åter noll promille i rysk trafik

MOSKVA Det kan åter bli nollgräns för alkohol i den ryska trafiken. Det ryska parlamentets underhus Statsduman har godkänt ett lagförslag om totalstopp för alkohol bakom ratten.

Ryssland hade en nollpromillegräns fram till 2008, men gränsen höjdes då till 0,3 promille. I ett tal till nationen i slutet av förra året krävde den ryske presidenten Dmitrij Medvedev att nolltoleransen skulle återinföras.

Innan den nya lagen kan träda i kraft måste den godkännas av Federationsrådet och undertecknas av president Medvedev, skriver Moscowtimes.

Ryske presidenten har reagerat mot de omfattande alkoholproblemen och betecknat dem som en av landets största utmaningar. Vid årsskiftet höjdes minimipriset på vodka med 50 procent och flera restriktioner planeras. Målet är att halvera konsumtionen på tio år.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser