Ryskt alkoholförslag höja åldersgräns

MOSKVA I ett nytt lagförslag i ryska parlamentets underhus, duman, föreslås åldersgränsen för alkohol höjas från 18 år till 21. Detta för att hejda landets stora alkoholproblem.

– Sjuttiosex procent av befolkningen dricker alkohol regelbundet och dödar direkt 75 000 personer varje år, många fler dör av alkoholrelaterade problem, säger lagförslagets författare Anton Belyakov, från oppositionspartiet Ett rättvist Ryssland, till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Sociologiska och psykologiska studier visar att en 18-åring inte är kapabel till ansvarsfulla och medvetna beslut om alkoholförtäring, menar Belyakov.
Ingen tidplan för lagförslagets behandling lades fram när det presenterades i fredags och det regerande partiet Förenade Ryssland kommenterade inte förslaget.

Ryssar gör i genomsnitt sin alkoholdebut vid 14 års ålder. Men skärpta lagar såsom åtal mot försäljning till underåriga och försäljningsstopp sena kvällar och nätter, har visat märkbara resultat.

President Medvedev och premiärminister Putins bekämpning av alkoholproblem, med exempelvis minimipris på vodka, har också inneburit att konsumtionen av alkohol har minskat från 17 liter ren alkohol per person 2009 till 15 liter 2011.

Etiketter:

Annonser