Fängelse hotar vid utebliven tobaksanmälan

STOCKHOLM I söndags trädde en ny tobakslag i kraft och det blir straffbart att inte anmäla tobaksförsäljning till kommunen. Den rödgröna oppositionen hade velat ha ytterligare skärpningar, bland annat att tobaksförsäljning ska kräva tillstånd.

Att sälja tobak har varit anmälningspliktig sedan 2002, men kommunerna har haft små möjligheter agera när man upptäckt affärer som inte självmant anmält försäljning. Från den 1 augusti blir det straffbart att inte anmäla att man säljer tobak med sex månaders fängelse som högsta straff. Bland förändringarna i tobakslagen ingår också krav på egenkontroll, solm ska vara ett stöd för näringsidkaren att utforma sin verksamhet på ett sådant sätt så lagen kan följas.

Om någon bryter mot tobakslagen grovt eller vid upprepade tillfällen kan kommunen förbjud denna att sälja tobak under ett halvår. Är överträdelsen mindre grov kan kommunen meddela en varning.

Oppositionen ville gå ännu längre och göra tobaksförsäljning tillståndspliktig, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill dessutom att tobaksvaror ska förvaras under disk.

I och med lagändringen måste näringsidkaren se till att personalen får utbildning så de kan följa lagstiftningen och stödja sina anställda i arbetet.

Folkhälsoinstitutet, FHI, är den centrala tillsynsmyndigheten när det gäller vissa bestämmelser i tobakslagen. Som sådan ska de erbjuda stöd till främst Länsstyrelsen, som i sin tur lämnar stöd till kommunerna. Polisen och kommunen kommer ansvara för tillsynen lokalt. Att också polisen blir tillsynsmyndighet innebär att också de kan komma på tillsynsbesök i de butiker som säljer tobak, utan att det behöver finnas misstanke om brott.

Etiketter:

Annonser