Skärpt tobakslag från 1 augusti

STOCKHOLM Riksdagen antog i onsdags regeringens lagförslag om olovlig tobaksförsäljning. Rödgröna oppositionen hade dock velat gå längre med fler och striktare krav.

Eftersom det är lätt för ungdomar under 18 år att få tag i cigaretter och snus, trots befintligt säljförbud, så har riksdagen nu antagit en skärpning av tobakslagen.

Den handlare som säljer till minderåriga kan framledes riskera försäljningsförbud upp till ett halvt år. Det ska dessutom bli obligatoriskt för tobakshandlare att anmäla det i fröväg till kommunen.

Men regelskärpningarna är inte nog, enligt de rödgröna. De reserverade sig för att inte även ett särskilt tillståndssystem införs för tobakshandeln, rapporterar Riksdag & Departement.

Vänstern och Miljöpartiet vill även införa så kallad dold försäljning, att tobaksvaror måste förvaras under disk för att inte locka till oplanerade köp. Något som också skulle underlätta för personer som försöker sluta röka.

Dessutom vill V och Mp att ungdomar under 18 år inte ska få arbeta ensamma med tobaksförsäljning eftersom det kan vara svårt för yngre att begära legitimation och neka köpare. Något som dock inte majoriteten vill ha ännu.

Tobaksförslagen diskuterades i tisdags kväll i riksdagen och antogs i onsdags. Ändringarna träder i kraft 1 augusti i år, en månad senare än regeringen hade föreslagit.

• Fotnot: Länk till riksdagsdebatten, om Olovlig tobaksförsäljning, via webb-tv.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser