Överlevare i Mexiko åker hem

MEXICO CITY De 72 personer som mördades i norra Mexiko av en knarkkartell förra veckan var migranter på väg till USA. De hade vägrat att arbeta för ligan. Endast en i massakern överlevde och tänker återvända till Ecuador.

De 58 männen och 14 kvinnorna sköts av banditer från Zeta-kartellen vid en
ranch utanför San Fernando, nära gränsen till Texas i USA. Detta efter att ha vägrat arbeta åt ligan som strider med andra gäng om kontrollen över narkotikahandel och smuggling till USA.

Den 18-årige ecuadorianen som också sköts förra måndagen överlevde som ett mirakel och kunde senare smita iväg och larma en militärpost i närheten. I en påföljande eldstrid avled en marinsoldat och tre gängmedlemmar och massakern av migranterna kunde bekräftas.

De flesta migranter var papperslösa och svårt tilltygade, men hittills har 31 döda identifierats – 14 var från Honduras, tolv från El Salvador, fyra från Guatemala och en från Brasilien, rapporterar AFP och TT.

Den 18-årige ecuadorianen som överlevde har vårdats för skottskador i ansiktet och kommer så snart som möjligt att återvända till hemlandet. Han har av humanitära skäl erbjudits att få stanna i Mexiko, men har tackat nej.

Utredarna av massmordet är utsatta för hot. Två bomber har kastats mot det bårhus där kropparna från massakern i delstaten Tamaulipas förvaras. Och en hög tjänsteman och en polis i utredningen har försvunnit, enligt guvernören.

Massakern är en av de värsta sedan slutet av 2006 då Mexikos president Felipe Calderon kraftigt ökade insatserna mot de kriminella gängen. Sedan dess har över 28 000 personer avlidit i drogrelaterat våld i landet.

• Presidenten meddelade häromdagen att han vill införa ytterligare åtgärder mot penningtvätt för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser