Misstänkt serievåldtäktsman åtalad

ÖREBRO En 24-årig man åtalades i måndags i Örebro för överfall på 15 kvinnor – bland annat våldtäkt, rån och misshandel. Mannen som dövat sin ångest med droger har främst attackerat späda, ensamma kvinnor nattetid.

Mannen greps i oktober i fjol efter en av Örebropolisens största utredningar och många kvinnor har länge levt i skräck i staden. Döms han går han till kriminalhistorien som landets värsta serievåldtäktsman.

Han misstänks för 15 kvinnoöverfall sedan 2005, förundersökningen innehåller över 6000 sidor. Åtalet omfattar tre fall av grov våldtäkt, nio försök till våldtäkt, ett rån, en misshandel, två fall av sexuellt ofredande och ett vapenbrott, rapporterar TT. Han har varit påverkad när han utfört brotten, men menar att våldet kommit inifrån.

24-åringen är tidigare inte dömd. Han har levt socialt avskärmad, aldrig haft någon kärleksrelation och ägnat sig alltmer åt dataspel och porrsurfning. Han har dövat olustkänslor med bland annat alkohol och cannabis. Fantasier och våldsamheter har blommat upp när han varit berusad, då han varit mer lättprovocerad. Han har känt inre ilska, börjat förfölja människor som ung och haft allt svårare att hitta sig själv.

I förhör uppger han att slumpen avgjorde vilka kvinnor han förföljde, men att de ofta varit späda, ensamma brottsoffer. I tre fall handlar övergreppen om grov våldtäkt då offren bundits och det handlat om utdragna förlopp. Han har även tänkt döda flera personer och sedan avsett ta sitt liv.

Det var bekanta till honom som tipsade polisen efter sista överfallen i höstas. Han hade då redan blivit kallad och uppskjutit en DNA-test. En liten sinnesundersökning visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Rättgången mot den unge mannen börjar 17 mars i Örebro tingsrätt och beräknas pågå till 12 april.

Etiketter:

Annonser