Opiumodling ökar i Afghanistan

WASHINGTON/KABUL Opiumodlingen i Afghanistan förväntas öka med 40 procent i år enligt en representant för det amerikanska utrikesdepartementet. Ryske presidenten anklagar Nato-ledda fredsstyrkan i området att inte motverka narkotikahanteringen.

Enligt en annan representant för USA:s UD så ökar odlingen av opiumvallmo
kraftigt i delar av Afghanistan som tidigare inte använts för opiumodling.

Narkotikahandeln med opium – och de förädlade drogerna morfin och heroin – har ökat från Afghanistan sedan talibanregeringen tvingades bort i slutet av 2001. Nittio procent av det heroin som når missbrukarmarknaden i Europa kommer från “Gyllene Halvmånen“, som området kring Afghanistan ibland kallas.
Allt mer opiater smugglas via forna sovjetiska republiker.

Rysslands president Vladimir Putin är kritisk mot den Nato-ledda fredsstyrkan Isaf som han gör för lite för att stoppa droghantering och smuggling.
-Olyckligtvis gör de ingenting för att ens på minsta sätt dämpa narkotikahotet från Afghanistan, sade han förra torsdagen enligt ryska nyhetsbyråer.

• Förra året odlades opium på ungefär 80.000 hektar i Afghanistan enligt FN:s World Drug Report. Afghanistan är den helt dominerade producenten av opium i världen och står för ungefär 75 procent av den uppskattade världsproduktionen.

Etiketter:

Annonser