Heligt krig mot narkotika i Afghanistan

KABUL Narkotikan hotar stabilitet och demokrati i Afghanistan. Återutnämnde presidenten Hamid Karzai har efter valet nu förklarat heligt krig mot knarkhanteringen som han beskriver som farligare än terrorismen. Landet är huvudkälla till världens opium och heroin.

-På samma sätt som vi genomförde ett heligt krig mot den ryska invasionen ska vi nu starta ett heligt krig mot narkotikan, som har vanärat vår nation inför det internationella samfundet. Oavsett om det internationella samfundet stöder oss eller ej när det gäller alternativa inkomstmöjligheter, ska vi stoppa odlingen av opiumvallmo och återupprätta vår heder.

Det sade Karzai enligt flera nyhetsbyråer vid en konferens med flera hundra åldermän, guvenörer, representanter för rättsapparat och utländska besökare som han vill ha med i kampen mot den omfattande opiumhanteringen.

Den 7:e december installerades Hamid Karzai som Afghanistans förste demokratiskt valde president. Efter att han svurit presidenteden talade han om risken för inbördeskrig och faran med landets radikala extremister. Men i talet varnade han också för farorna med landets växande produktion av narkotika.

Presidentvalet beskrivs som ett nederlag för extremisterna. Nu riktar Karzai och de USA-ledda styrkor som stöttar honom in sig mot krigsherrar och knarkhandlare som styr stora delar av landet. Målet är att avväpna kriminella element och skapa ordning och säkerhet i landet.

Paradoxalt nog tror dock många bedömare att arbetet för ökad säkerhet på den afghanska landsbygden kommer att underlätta för att odla och skörda opiumvallmo. Detta skulle kunna öka flödet av billigt heroin till Europa och de redan rekordlåga priserna riskerar att sjunka ytterligare.

Afghanistan har efter talibanernas fall åter blivit ledande opiumproducent. En tredjedel av landets BNP kommer från droghandel och enligt FN:s narkotikakontrollorgan UNODC härrör 87 procent av opium därifrån och 90 procent av heroinet i Europa.

En viktig smuggelled går genom Centralasien, ofta genom forna Sovjetiska republiker och via Ryssland till Europa. Trots tusentals ryska gränsvakter har man inte lyckats stoppa transporterna. Istället har Ryssland anklagat USA och Nato för att inte mer ihärdigt bekämpa narkotikan i Afghanistan.

Fotnot: FN-rapporten Afghanistan Opium Survey 2004 (125 sidor, pdf).

Etiketter:

Annonser