FN: svensk knarkpolitik får ris och ros

WIEN Ingen minskning av heroin från Afghanistan och ökad knarkbrottslighet i Irak. Det oroar FN:s narkotikakontrollbyrå INCB i sin årliga rapport över den globala drogsituationen. Holland förändrade skärpta hållning till cannabis uppmärksammas, medan Sverige får både ris och ros.

FN-organet konstaterar att tre fjärdedelar av världens heroin härrör från Afghanistan och ingen minskning kan skönjas. Nya regeringen har antaget en strategi för att minska opiumodling och smuggling och som stöds av FN. Men det hänger på regeringens egen förmåga och vilja att följa internationell konventionerna. Narkotikahandeln skapar mycket oro och hotar på sikt Afghanistans stabilitet, anser INCB.

Drogsituationen i det oroliga Irak håller på att förvärras. Och snåriga samband mellan terrorism, organiserad brottslighet, korruption och narkotikasmuggling utgör allvarliga hot.
I Ryssland har heroinmarknaden snabbt ökat och är idag med en miljon missbrukare den största i världen. I Östeuropa har narkotikaproblemen ökat och produktion av syntetiska droger tilltar. I Afrika finns alarmerande narkotikaproblem – cannabishandeln är stor och antalet sprutnarkomaner har ökat vilket förvärrar den omfattande spridningen av hiv/aids.

Nära 29 miljoner européer använde hasch och marijuana senaste året, varav 8,4 miljoner av dem nyttjar drogen regelbundet. Då missbruket av cannabis ökat och diskussionerna idag oftare handlar om drogens eventuella fördelar och om den borde legaliseras, så håller FN-organet fram som positivt att Holland nu håller på att frångå sin tidigare liberala hållning.

I en departementsskrivelse förra sommaren medgav holländska regeringen att “cannabis är inte ofarligt“, och att det finns sociala och hälsomässiga problem med drogen. Något som INCB hoppas praktiskt kan leda till att antalet coffeshops minskar ytterligare då de står i strid med internationella fördrag och lockar drogturister från andra länder.

INCB understryker även i rapporten att många regeringar fokuserar alltför mycket på utbudet och för lite på efterfrågan av droger i sina narkotikastrategier. Balansen måste bli bättre då bekämpning av enbart utbudet mest ger kortvariga effekter och nya narkotikakällor uppstår för att tillgodose efterfrågan.

Sverige får i det hänseendet beröm av FN-organet för att både bekämpa drogmissbruk och illegal handel. Långsiktighet betonas i antidrogarbetet och den svenska fyråriga nationella handlingsplanen välkomnas.
Däremot kritiseras Sverige för att missbrukare ofta har svårt att få vård.

Sverige framhålls i rapporten för att smugglingen av rohypnol hejdats till landet efter samarbete andra länder. Samtidigt uppmärksammas även den fortsatt stigande illegala införseln av växtdrogen khat till Sverige (7 ton år 2003 och över 8 ton ifjol), vilket tyder på ett stort missbruksproblem (främst bland vissa östafrikanska invandrargrupper). Khat är narkotikaklassat i Sverige sedan 1989 och INCB uppmanar svenska regeringen att anmäla problemet till FN:s generalsekreterare för att få igång en process med målet att narkotikaklassa drogen globalt.

-Det är glädjande att INCB uppmärksammat det arbete som vi nu bedriver och att det ligger i linje med FN:s intentioner, säger den narkotikapolitiske samordnaren Björn Fries i en kommentar.
-Man uppmärksammar från INCB också vårdsituationen för missbrukare, något som vi i Mobilisering mot narkotika och även regeringen lyft fram. Man måste notera den satsning som regeringen nu gör genom att tillskjuta missbrukarvården 820 miljoner kronor de närmaste tre åren. Det är viktigt att satsningen nu också matchas upp av kommunerna, säger Fries.

Etiketter:

Annonser