Afghanistan söker hjälp mot narkotika

BRYSSEL Den nya regeringen i Afghanistan är fast besluten att arbeta mot narkotika och söker internationellt stöd. Men man vill undvika storskaliga insatser mot opiumodlingen för att inte skapa nya säkerhetsproblem, uppgav Habibullah Qaderi, Afghanistans nya narkotikaminister, vid ett besök hos Nato i torsdags.

-Det är en stor utmaning att bekämpa narkotika i Afghanistan. Vi behöver resurser och hoppas på stöd från det internationella samfundet, sade Qaderi vid en pressträff.

Den afghanska regeringen är försiktig med direkt bekämpning av opiumodlingarna eftersom det kan skapa säkerhetsproblem om man stör opiumodlarnas inkomstkällor.
-Vi behöver inte ha bråttom och utrota allt på ett år, för då förlorar vi 2,8 miljarder dollar. Pengar som är mycket viktiga för Afghanistans ekonomi, påpekade Qaderi.

När det gäller flygbesprutning för att komma åt opiumodlarna är regeringen helt avvisande.
-Det innebär andra faror. Afghanistan är inte som Europa där vattnet går i ledningar, utan det går i kanaler. Därmed skulle en besprutning innebära hälsorisker och påverkar andra växter och djur i de besprutade områdena, sade ministern.

Habibullah Qaderi betonade att de bönder som odlar opium måste få alternativa inkomstkällor.
-Om vi ska få en uthållig lösning för att bli av med odlingen av opiumvallmo måste vi lägga mer viktigt vid alternativa sätt att försörja sig och för det behöver vi stöd från europeiska länder och USA, sade han.
Därför överväger den afghanska regeringen på kort sikt olika former av bidrag och stöd för att få bönderna att överge opiumodlingen till förmån för andra grödor.

Långsiktigt handlar det om utvecklingsprojekt i olika delar av Afghanistan och att skapa efterfrågan för alternativa jordbruksprodukter.
-Under 20 års krig har bevattningssystemet förstörts. Vi måste bygga dammar, reparera bevattningskanaler och bygga vägar, sade Qaderi.

• Afghanistan är världens dominerande producent av opium och även raffineringen till heroin är omfattande. Narkotikahandeln motsvarar 60 procent av landets legala bruttonationalprodukt. Enligt beräkningar odlades 4 200 ton opium i Afghanistan under förra året, en ökning med 17 procent jämfört med 2003.

• Säkerheten är fortfarande instabil landet. Vid ett självmordsattentat på torsdagen i norra Afghanistan skadades 23 personer medan krigsherren Abdul Rashid Dostam, som var mål för attentatet, undkom oskadd, rapporterare Reuters.

Etiketter:

Annonser