Aktiva svenskar i EU:s knarkdebatt

STRASBOURG Fler av de svenska ledamöterna var aktiva i debatten i EU-parlamentet om Catania-rapporten. Av tio talare var fyra svenskar. “Det finns inga lätta droger“, slog vänsterpartiets Eva-Britt Svensson fast. Rapporten med sina drogliberala inslag antogs dock med knapp majoritet.

Moderaten Charlotte Cederschiöld underströk i sitt anförande i EU-parlamentet i onsdags att det var två synsätt som stod emot varandra i debatten.
-Ett där man accepterat narkotikan som en naturlig del av vår vardag och ett annat där man vill göra allt för att stoppa utbud och konsumtion av all narkotika, sade Cederskiöld som lyckats ena de europeiska konservativas partigrupp mot Catania-betänkandet.
Hon beklagade efteråt att inte även socialister, vänster och liberaler förmått ena sina partigrupper mot legalisering och s.k. harm reduction (prioritera minska hälsoskador av droganvändning, istället för för själva missbruket).

-Junilistan är starkt kritisk till betänkandet. Vi vill arbeta för ett narkotikafritt samhälle i stället för att acceptera bruk av droger, sade listans EU-parlamentariker Hélène Goudin under debatten.
Goudin vände sig också emot påståendet om i betänkandet om att lätta droger inte är beroendeframkallande.

Samma fråga tog också folkpartiets Maria Carlshamre upp i sitt inlägg. Hon påpekade att EU:s drogobservatorium av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) presenterat data som visar att även “lätta“ droger är farliga och ger ökad risk för fysiska och psykiska problem.
Carlshamre tog också upp det faktum att attityden också i länder som Nederländerna ändrats och att politiken där håller på att omprövas i mer restriktiv riktning.
-Idag återstår bara en tredjedel av landets så kallade coffee-shops, sade Carlshamre.

EU antog i höstas även en resolution som pekade på ökade problem med cannabis och att allt fler användare av drogen söker vård, bl a för psykiska besvär. Även Holland har uppmärksammat detta i sin nya aktionsplan och betraktar drogen som ett hälsohot.

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson tog också avstånd från talet om lätta droger.
-Det finns inga lätta droger, sade hon och lyfte fram att droger som cannabis ofta är inkörsporten till andra droger.
Eva-Britt Svensson förde också fram Sverige som ett exempel och menade att en kombination av en restriktiv narkotikapolitik och vård och behandling är det bästa sättet att hejda missbruket.

• EU:s regeringschefer ska på fredagens toppmöte anta en ny narkotikastrategi för 2005-2012 och måste nu även ta ställning till den omstridda Catania-rapporten.

Etiketter:

Annonser