Ny EU-strategi hotar coffeshops

BRYSSEL EU:s justitieministrar enades på fredagen om förslag till en ny narkotikastrategi för åren 2005-2012. Det innefattar även en omstridd punkt om att en enhetlig åtalspolicy för narkotikabrott i alla medlemsstater är en förutsättning för en trovärdig narkotikapolitik. Det hotar på sikt det holländska coffeshop-systemet.

Det innebär att alla narkotikabrott – även överlåtelse av mindre mängder illegala droger – ska beivras och väckas åtal för i unionen. Något som idag inte sker i exempelvis Nederländerna där riksåklagaren gett direktiv om att se mellan fingrarna med innehav för eget bruk, en förutsättning för de butiker som idag bl a säljer marijuana och hasch.
Det hänvisas också i strategiförslaget till att en uppföljning ska göras inom två år av ramavtalet om minimistraff för narkotikabrott som antogs för ett år sedan.

Dagens politiska överenskommelse var lite oväntad. I arbetet med en ny narkotikastrategi som pågått sedan i somras var Sverige till slut ensam om att hävda en tuffare skrivning om insatser mot även småskalig narkotikahandel.
Men vid fredagens möte lyckades Sverige enas med Frankrike, Polen och Estland om ett ändringsförslag som övriga 21 EU-länder kunde acceptera.

-Dagens överenskommelse är ytterligare ett steg i rätt riktning. På fem års sikt bedömer jag att de nederländska coffee-shoparna har försvunnit. Under senare år har redan en kraftig minskning av antalet skett till följd av det politiska tryck EU-besluten har skapat. Jag har förstått att holländarna själva anser att dagens beslut på sikt kommer att förändra deras nationella narkotikapolitik, säger justitieminister Thomas Bodström i en kommentar.

Det definitiva beslutet om en ny narkotikastrategi för EU ska antas av regeringscheferna vid toppmötet 17 december.

Etiketter:

Annonser