Hårdare koll av knarkklassad medicin

STOCKHOLM Överskrivning av narkotikaklassade mediciner ska stoppas, bland annat genom nationella läkemedelsjournaler som läkaren får tillgång till utan patientens samtycke. Det föreslås i det förslag som i torsdags överlämnades till sjukvårdminister Ylva Johansson.

Andra åtgärder som föreslås är mindre förpackningar, tidsbegränsade recept och att apoteken blir skyldiga anmäla läkare som misstänks för att medvetet skriva ut för mycket beroendeframkallande läkemedel. Och i grundutbildningen av läkare, sjuksköterskor, socionomer och psykologer bör ingå kurser om beroendetillstånd.
Varje dag skrivs i landet ut cirka 700 000 doser narkotikaklassad medicin, exempelvis lugnande och smärtstillande preparat. Många läkare skriver ut för mycket medicin, visar en studie som Mobilisering mot narkotika gjort. Några av ren okunnighet, andra efter hot eller för egen snöd vinnings skull. Socialstyrelsen har i en studie uppskattat att det finns cirka 240 läkare som förskriver på ett närmast kriminellt sätt och åsamkar samhällsskador för omkring 150 miljoner kronor per år.

-Det är oroväckande höga siffror. Vi vill strama upp förskrivningen och förbättra kontrollen, även om det innebär sekretessproblem, sade Jörgen Svidén, rättssakkunnig på Mobilisering mot narkotika, vid en konferens om läkemedelskontroll nyligen som Carnegieinstitutet anordnade.

Mest narkotikaklassad medicin skrivs idag ut i Västra Götaland och Småland. Men det finns inga kända faktorer som förklarar skillnaderna, exempelvis att folk skulle må sämre i vissa regioner, uppger Svidén för Dagens Nyheter.

Utredningen tillsattes ifjol efter en artikelserie i Göteborgsposten om vidlyftig förskrivning, och att det finns både läkare och patienter som för snöd vinnings skull skriver ut och säljer vidare tabletterna. En reporter lyckades på mindre än en timme få recept på knarkklassade läkemedel från tre olika läkare.

I arbetsgruppen har även ingått representanter från bl a Socialstyrelsen, Kriminalvårdsverket, Läkemedelsverket, Läkarförbundet och Riksförbundet För Hjälp åt Narkotika- och Läkemedelsmissbrukare. En av de större förändringarna som föreslås är att varje patient knyts till en digital läkemedelsjournal där läkaren kan se vilka andra tabletter som skrivits ut. Detta kräver dock en ändring av sekretesslagen eftersom kontrollen ska kunna ske utan att patientens medgivande.

Några ytterligare förslag är att helt avregistrera läkemedlen Rohypnol och värktabletten d-propoxifen, inrätta lokala beroendekliniker i alla landsting och genomföra en systematisk kunskapsöversikt av beroendeframkallande läkemedel.

• Rapporten ”Överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel – analys och åtgärder” ( 39 sidor, pdf) som nu överlämnas till regeringen har varit klar en längre tid och det mesta av innehållet varit känt, men inte offentliggjorts innan sjukvårdministern haft tid att ta emot den.
Rapporten presenteras närmare vid en pressträff på fredag.

Etiketter:

Annonser