Tolv dömda i stora ecstasyhärvan

SUNDSVALL Tolv ungdomar dömdes i tisdags i den riksomfattande ecstasyhärvan. Två unga män, 17 och 18 år, som erkänt att de sålt drogen i Sundsvall dömdes av tingsrätten för grovt narkotikabrott till skyddstillsyn och samhällstjänst, respektive ett år och fyra månaders fängelse.

18-åringens advokat Matts Norberg uppger för lokaltidningarna i Sundsvall att straffet för hans klient är hårt med tanke på hans ålder. De ska nu överväga om domen ska överklagas. Åklagaren hade yrkat på minst två års fängelse eller sluten ungdomsvård för de två ungdomarna.

De två greps i på en affärsparkering i Bydalen i maj. De hade ecstasytabletter och en försäljningslista som polisen började undersöka. Spåren ledde till en försäljare i Malmö som via internet tagit kontakt och sålt droger till ungdomar i hela Sverige.

17 och 18-åringen hade köpt 100 ecstasytabletter av Malmöbon får egen användning. Men som de vid en fest även sålde till andra ungdomar. Två äldre killar, 23 och 21 år, från Sundsvall och Timrå ville vara med i knarkaffärerna och en ny beställning om 200 tabletter gjordes.

23-åringen döms av Sundsvalls tingsrätt till ett år och två månaders fängelse och 21-åringen fick villkorligt och 230 timmars samhällstjänst. Ytterligare åtta ungdomar från Sundsvall, Stockholm, Svenstavik och Hjorted som köpt enstaka tabletter för egen konsumtion dömdes till dagsböter.

Ecstasyutredningen fortsätter dock – flera sitter ännu häktade, polisförhör pågår runt landet och ett åtal mot den 21-årige misstänkte huvudmannen väntas först senare i år.

Etiketter:

Annonser