FN-chef i Afghanistan avfärdar EU-förslag

KABUL EU-parlamentets förslag att legalisera opiumodling i Afghanistan för medicin istället för knark är ett naivt förslag som kan ge omvänd effekt. Det säger svenska chefen för FN:s narkotikabekämpning i Afghanistan.

– Jag tycker att det är ett naivt förslag, det visar att man inte förstår hur situationen är här i Afghanistan, säger Christina Gynnå-Oguz, chef för FN:s narkotikakontrollorgan UNODC i Afghanistan, till SR Ekot.

Förslaget antogs i torsdags av EU-parlamentet med stöd av flera svenska parlamentariker med avsikten att under EU och FN-kontroll starta försöksprojekt där afghanska bönder får sälja sitt opium till läkemedelsfabriker istället för heroinligor. Detta för att bönderna i Afghanistan, som står för över 90 procent av världens heroin, under en övergångsperiod ska trygga opiumbönders försörning.

Men Gynnå-Oguz som på plats arbetat med bekämpningsfrågor i snart ett år i landet varnar för att en sådan metod skulle kunna få helt omvänd effekt. Och i stället locka de bönder som inte odlar opium att börjar med det.

– Man vill ha trygghet, tillgång till hälso- och sjukvård och utbildning till sina barn. Där de möjligheterna finns i de norra delarna av landet har också bönderna vänt sig bort från opium och försöker sig på försörjning på annat sätt, säger hon.

I södra landet där de största odlingsområdena finns av opium anser Christina Gynnå Oguz att man istället intensivare bör bekämpa knarkhanteringen och de som för in kemikalier för heroinproduktion och smugglar ut drogerna ur landet.

Framöver ska EU:s ministerråd ta ställning till förslaget från EU-parlamentet.
– Förhoppningvis kommer de att kasta det här i papperskorgen, säger till radion parlamentarikern Jens Holm (v) som röstade nej till betänkandet.

Etiketter:

Annonser