Svensk chef för FN:s knarkbekämpning i Afghanistan

STOCKHOLM/KABUL FN har utsett svenskan Christina Gynnå-Oguz till att försöka lösa det växande opiumproblemet i Afghanistan. I november blir hon chef för UNODC:s kontor i landet. ”Ett besvärligt läge med ökande oroligheter och opiumodling”, säger hon till Drugnews.

Hon blir FN:s brotts- och narkotikakontrollorgans nya chef i Afghanistan efter tyskan Doris Buddenberg. Verksamheten har idag ett 90-tal anställda, de flesta afghaner.
– Ett viktigt uppdrag. Men hon är mycket lämpad för det, sade UNODC:s högste chef Antonio Maria Costa som häromdagen var i Stockholm.

Christina Gynnå-Oguz har hittills varit ställföreträdande nationell samordnare på Mobilisering mot narkotika. Men hon har även tidigare arbetat för UNODC med högkvarteret i Wien. 1996-2002 var hon där enhetschef för prevention, vård och hiv-förebyggande frågor.

Nu ska hon packa väskan för att flytta till Kabul, i regionen Gyllene Halvmånen där mest illegalt opium produceras i hela världen. Nyligen presenterades en FN-rapport som befarar en produktionsökning i år i Afghanistan med nära 50 procent till cirka 6100 ton opium – råvaran till heroin.

I nästan alla regioner i landet odlas opium och flera heroinlaboratorium finns numer i landet, vilket underlättar ligornas paketering och smuggling till världens missbrukarmarknader.
– Det gäller att uppmuntra alternativ försörjning, exempelvis odling av andra grödor och att mer utnyttja landets naturtillgångar. Men det handlar även om att öka upptäcktsrisken för opiumkungar och andra som lever på narkotikahandeln, säger Christina Gynnå-Oguz.

Hon efterlyser en satsning på Afghanistans infrastruktur, reformering av lagar och fängelsesystemet. Och att stärka primärvården för att mer stävja ett ökat inhemskt drogmissbruk.

För att kunna samordna insatserna så krävs samarbete med andra FN-organ och Världsbanken, understryker hon. Men det är inte ofarligt. I södra landet har de av USA-alliansen störtade talibanerna haft militära framgångar och oroligheterna har ökat senare tid.
– Visst är det en besvärlig säkerhetssituation med ökad laglöshet i stora delar av landet. Men vi har egna vaktstyrkor som skydd och ett gott samarbete med landets regering, säger Christina Gynnå-Oguz.

Etiketter:

Annonser