Kraftigt fall i opiumodling

KABUL Opiumodlingen sjunker åter i Afghanistan. Enligt FN-organet UNODC:s rapport för 2008 minskar produktionen med sex procent jämfört med föregående år. Opiumproduktionen är dock fortfarande på rekordnivå.

Efter fjolårets rekordskörd sjunker opiumodlingen i Afghanistan. Enligt FN-organet UNODC:s årliga rapport om opiumodling i Afghanistan minskar den odlade arealen från 193 000 hektar till 157 000 hektar, en minskning med 19 procent. Eftersom de genomsnittliga skördarna per hektar ökat blir minskningen i opiumproduktion betydligt mindre. Enligt rapporten produceras det i år 7 700 ton opium, en minskning med sex procent från fjolårets rekordsiffra 8 200 ton.

Sedan 1994 är det dock bara ett år då det odlats mer opium i Afghanistan än i år, och det var i fjol. Den stora produktionen gör dock att utbudet överstiger efterfrågan och priserna sjunker.

Den minskade odlingarealen beror inte på att myndigheterna lyckats med förstöra opiumfälten. Tvärtom har arealerna där opiumodlingarna bekämpats har minskat kraftigt.

Ökade satsningar på bekämpningsprogram är inte heller den lösning som framhålls av UNODC. UNODC:s chef Antonio Maria Costa anser att de afghanska myndigheterna och NATO bör flytta fokus från att förstöra odlingar till att stänga opiummarknader, förstöra heroinlaboratorier och slå ut narkotikakonvojer.

-Detta är mer värdefulla mål än bondens åkrar. Om herointillverkning och smuggling stoppas kommer på opium att sjunka ännu mer, säger Antonio Maria Costa i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är majoriteten av Afghanistans provinser, 18 av 34, fria från opiumodling. Huvuddelen, 98 procent, av odlingen sker i sju provinser som, enligt UNODC, har ”säkerhetsproblem”: Hilmand, Kandahar, Uruzgan, Daykundi, Zabul, Farah och Nimroz.

Fotnot: Hela rapporten från UNODC om opiumsituationen ( pdf-fil): Afghanistan Opium Survey 2008

Etiketter:

Annonser