Afghansk polis fann 236 ton hasch

KABUL Ett av världens största haschbeslag har gjorts i södra Afghanistan när 236 ton hittades nedgrävt i två meter djupa diken i måndags. Narkotikan kan vara värd omkring 2,5 miljarder kronor i missbrukarled.

Fyndet gjordes av den nationella afghanska polisens specialstyrka i sydliga provinsen Kandahar. Bruttovikten beräknades till 260 ton, (netto 236 ton) och rekordbeslaget brändes senare på plats. Inrikesministeriet uppger att tre män greps vid razzian.

Natogeneralen David McKiernan beskriver beslaget som en framgång för nationella specialstyrkan att minska narkotikahandeln i Afghanistan och att talibangerillan därigenom missar vinster på 14 miljoner dollar som man annars kunnat använda till köp av vapen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Afghanistan är redan ökänt för den stora illegala odlingen av opium, ifjol uppåt 9000 ton opium, tillräckligt för att kunna omvandlas till över 880 ton heroin, ungefär 93 procent av världens heroinutbud.

Men myndigheter har varnat för att några bönder som tvingats slutat med opium efter utrotningskampanjer har övergått till att odla cannabis (hasch och marijuana) istället. Det innebär att det krigshärjade Afghanistan riskerar att få ytterligare ett narkotikaproblem att brottas med.

Trots rekordskördar så har flera provinser i Afghanstan lyckats utrotat opium, idag är 21 av 36 provinser opiumfria. Men ansträngningarna har gått sämre i provinser som Kandahar, Helmand, Farah and Uruzgan där våldet fortfarande är utbrett.

Etiketter:

Annonser