Ingen brittisk omklassning av cannabis

LONDON Det blir ingen ny omklassificering av cannabis i Storbritannien meddelar inrikesminister Charles Clarke. Däremot ska en folkhälsokampanj dras igång för att varna för skaderisker förknippade med användning av drogen. /•Stor cannabiskonferens i Huddinge i fredags.

Marijuana och hasch nedklassades från B till C på brittiska farlighetsskalan 2004. Men det kontroversiella beslutet har skapat oklarhet hos allmänheten om drogen är fortsatt olaglig och problemen delvis ökat. Dessutom pekade nya studier på att det kan finnas samband mellan cannabis och utvecklande av psykiska problem och även schizofreni.

Det fick Labour-regeringen att initiera en ny bedömning av drogen av det inflytelserika rådet i narkotikafrågor, Advisory Council on the Missuse of Drugs, ACMD. Även premiärminister Tony Blair antydde strax före valet ifjol att beslutet att nedklassa cannabis varit ett misstag som kunde behöva att omprövas.

Men på torsdagen meddelade inrikesminister Blake att någon det inte blir någon omklassning.

Enligt tidningen Guardian ska en ännu opublicerad ACMD-rapport kommit fram till att risken för cannabisanvändare att utveckla exempelvis schizofreni är ”mycket liten”. Och att drogen är klart mindre skadlig än amfetaminer och barbiturater som är kvar i klass B.

Men en kampanj om cannabis kända skaderisker lanseras ändå samtidigt med dagens besked. Drogen anses utgöra en potential stor hälsofara för många av de cirka fyra miljoner britter som regelbundet nyttjar den. Flera tunga lobbyorganisationer ansåg också att tonvikt på information och utbildning om drogens hälsorisker var bättre än en omklassning.

Starka reaktioner från de som ursprungligen föreslog en nedklassificering och aktiviteter av legaliseringsförespråkare, har också bidragit till regeringens beslut, enligt nyhetsbrevet Motgift. Även partiledarskiftet i Tories till David Cameron har lett till att partiet frångått sin tidigare hållning att kräva en uppklassning av cannabis.

• Cannabis är en återkommande brännbar fråga i brittisk inrikespolitik. Nyligen sade inrikesminister Charles Clarke att han vill införa en juridisk mängdgräns på upp till 113 gram (cirka 500 marijuana-jointar) för innehav för eget bruk och därmed slippa åtal för langning.

• KONFERENS OM CANNABISMISSBRUKETs utbredning och skaderisker.
Allt fler rapporter varnar för att drogen inte alls är harmlös. Ett stort Cannabisseminarium om faror med missbruket hålls på fredag i Huddinge arrangerat av Beroendecentrum Stockholm. Medverkar gör bl a missbruksforskare, medicinare, terapeuter och nationella narkotikasamordnaren Björn Fries. Se program (pdf).

Etiketter:

Annonser