Heroinfabriker slogs ut i Afghanistan

KABUL Vid en stor operation i södra Afghanistan av brittisk och afghansk militär har fyra heroinfabriker slagits ut som påstås ha drivits av talibaner.

Ett 20 personer dödades och fyra greps vid attackerna 6 till 11 februari i Helmand-provinsen. Omkring 700 brittiska och afghanska soldater deltog i de helikopterburna räderna som kallades Operation Diesel, uppger brittiska försvarsdepartementet.

Förutom de fyra heroinfabrikerna som förstördes beslagtogs narkotika och kemikalier för drogtillverkning till ett värde motsvarande över 620 miljoner kronor.

Operationen beskrivs som mycket framgångsrik på försvarsdepartementets hemsida som dokumenterat den med bilder och kommentarer.

Försvarsminister John Hutton hyllar de brittiska trupperna för att ha “försvagat fienden“, ökat säkerheten och genom värdet av de stora beslagen “kommer att svälta ut talibanerna och förhindra spridning av narkotika och terror på gatorna i Storbritannien“.

I Afghanistan odlas över 90 procent av det illegala opium som sprid i världen raffinerat till heroin. Helmand är den provins där terrorgrupper är som starkast, där Kabul-regeringen har minst kontroll och där mest opium odlas.
Även korruptionen är utbredd. BBC har tagit del av information om att 60 procent av poliserna i provinsen själva använder narkotika.

Etiketter:

Annonser