Dödsattacker mot missbrukare i Mexiko

CIUDAD JUAREZ Gängvåldet i Mexiko trappas upp. Sent i tisdags mördades tio patienter på ett rehabiliteringscenter i staden Ciudad Juarez, vid gränsen till USA. Det är andra attacken på två veckor där.

Förra gången radades 18 missbrukare upp utanför en klinik och mejades ner med maskingevärseld.

Våldet i knarkkriget i Mexiko tar sig allt mer absurda uttryck. Narkomaner som vill lägga av med sitt missbruk är nya måltavlor för knarkkartellerna som slåss om kontroll över den lukrativa knarksmugglingen till USA.

Dödsattackerna sker efter att knarkkarteller anklagat klinikerna för att skydda medlemmar från konkurrerande ligor. Hittills i år har omkring 1 400 drogrelaterade dödsfall krävts bara i Ciudad Juarez, som blivit en av världens mest farliga städer.

– Rehabiliteringsklinikerna har blivit en rekryteringsbas för kriminella gäng. Det är här knarkkartellerna rekryterar sina unga blivande medlemmar, säger Mexikos minister för inre säkerhet, Victor Valencia de los Santos, till mexikanska El Universal News.

• President Felipe Calderón är missnöjd med bekämpningen av den organiserade brottsligheten och avskedade nyligen landets riksåklagare. Trots att militären mer används, då den anses mindre korrumperad än polisen, så har drogkartellerna fortsatt att breda ut sig. Och har goda kontakter i rättsväsendet.

Presidenten vill flytta över mer resurser till att bekämpa ligorna, samtidigt som missbrukare ska erbjudas vård. Han har drivit genom desperata åtalseftergifter som gör att missbrukare tillåts inneha narkotika för eget bruk. Det gäller inte bara cannabis, utan även droger såsom heroin, kokain och LSD.

Etiketter:

Annonser