“Flera fuskröster i Afghanistan-val“

KABUL Afghanistan i fortsatt nyhetsfokus. Vann Hamid Karzai rättvist? Presidentvalet beskrivs som ett “enormt bedrägeri“ av EU:s valobservatörer. Och en jägarsoldats memoarer retar danska försvaret, svenskar gripna i grannlandet Pakistan.

Det av opiumhandel och inbördeskrig drabbade landet fortsätter dagligen att stå i centrum i nyhetsrapportering.

Afghanistans president Hamid Karzai fick över hälften av rösterna i förra månadens val och sitter därmed troligen kvar. Valkommissionen IEC uppgav i onsdags att Karzai fått över 54 procent av rösterna och främste motkandidaten Abdullah Abdullah knappt 28 procent. Därmed behövs ingen andra valomgång. Valdeltagande var 38 procent i landet.

Men resultatet möts med tvivel och fortsatta anklagelser om valfusk. Enligt EU:s valobservatörer ifrågasätts 1,5 miljoner röstsedlar, det innebär att var fjärde röst misstros. Skulle de sållas bort skulle Karzai inte kunna utropa sig som segrare ännu. Han anklagar i sin tur EU:s observatörer för att vara “oansvariga“.

• Andra globala nyheter från området: Nyligen konstaterade FN att opiumproduktionen minskar i Afghanistan och att fler provinser är narkotikafria.

Sex italienska soldater i Natostyrkan dog och många människor skadades då en bilbomb exploderade i ett självmordattentat i torsdags i Kabul. En dansk soldat har sårats lätt i ett angrepp i Helmand-provinsen i söder.

Danska försvaret försöker stoppa en självbiografi (“Jägare – i krig med eliten“) av danske f d soldaten Thomas Rathsack. Berättelsen om hur man bekämpade talibaner i Afghanistan (där fortfarande 700 danska soldater finns kvar) och al-Qaida i Irak har blivit het potatis och anses av försvarsledningen skada förhållandet till främmande makt. Tidningen Politiken förbigick dock juridiska processen genom att i onsdags publicera hela berättelsen i en specialbilaga.

De svenska utlandssoldater i tjänst (finns cirka 500 i Afghanistan) uppges ha fria händer att i bokform berätta om sina uplevelser. “Yttrandefriheten gäller oinskränkt även för soldater“, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten till SvD.

Svenska UD ska få träffa de svenskar som gripits misstänkta för terrorism i Pakistan nyligen. De fyra, bland andra tidigare Guantanamofången Mehdi Ghezali, en par och deras 2-åriga barn, var på väg till ett talibanfäste, enligt pakistanska myndigheter. Sveriges ambassadör träffade i onsdags Pakistans inrikesminister om ärendet.

Etiketter:

Annonser